DELO OD DOMA

Delo na domu

delo na domuV zadnjem času je veliko ponudbe za honorarno delo tudi na internetnih straneh, kjer so objavljene ponudbe za dodaten zaslužek. Možnosti za službo pa najdemo tudi na straneh zaposlitvenih portalov, ki se ukvarjajo s posredovanjem različnih oblik dela.

Nekateri se odločijo za delo na domu, saj si lahko na ta način sami razporedijo čas, ki ga potrebujejo za to, da se delo opravi. Tak primer so mlade mamice z majhnimi otroci, ki lahko delo opravljajo takrat ko otrok spi, obenem pa so doma in lahko več časa preživijo s svojimi otroci.

Honorarno delo se največ opravlja v gostinstvu, trgovini, turizmu, novinarstvu, kulturi pa tudi v drugih zaposlitvenih sektorjih. Če nam je taka oblika dela edina možnost zaposlitve, je bila do zdaj velika slabost v tem, da nam niso pripadale vse pravice iz obveznosti zdravstvenega zavarovanja, torej nismo imeli pravice do bolniškega nadomestila in porodniškega dopusta, pa tudi socialne prispevke smo si morali plačevati iz lastnega žepa.

Letos je malce drugače saj bodo po novem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju delodajalci morali plačevati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi od avtorskih in podjemnih pogodb, ki znaša slabih 9 %.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *